Embriagats per l’atmosfera del nostre palauet de somni: entre llum d’espelmes, de làmpades que pengen de sostres altíssims, voltats de catifes, coixins, domassos, canelobres, mosaics, acompanyats pel so dels 7 dolls de la font de l’estança principal de la planta baixa, reposem una estona abans de sopar.
Al voltant d’una taula parada amb molta cura, fascinats per un luxe que contrasta amb el món exterior, la noia de la rialla tímida ens serveix un àpat reconfortant i saborós de menges gens estranyes. Viandes que sovint formen part de la nostra dieta diària, però que allà adquireixen una nova dimensió per com han estat cuinades i assaonades. Infinitud de platets, en desordre i mig amuntegats, omplen la taula: tabelles, albergínia escalibada, carabassó, samfaina, pastanaga, amanida, patates, llenties, olives. La nostra condició d’europeus ens permet gaudir d’una copa de vi i, segurament, d’un tiberi molt més generós del que poden regalar-se la majoria de marroquins de Fes. De segon, un exquisit tagim de pollastre amb llimona i de postres fruita. Res d’especial, però esperant trobar-nos rareses gastronòmiques potser difícils per al nostre paladar, ens sap a glòria. Res d’especial, però sí força especiat; segurament el condiment és l’element que li confereix la diferència més important.
Havent sopat, un gintònic a la terrasseta exterior de la part més alta del riad, des d’on podem contemplar el desordre arquitectònic de la medina vista des de dalt. L’estretor dels carrers, per on passàvem unes hores abans, ara s’intueix encara més prima, perquè les cases es veuen massa a tocar les unes de les altres per poder-hi dibuixar el mínim corriol entre elles. Silenci i pau en bona comanyia sota un cel estelat.
Tot convida al relaxament. I després de la copa apeteix descansar. Cal anar a dormir d’hora per posar-se en marxa ben aviat, però sense presses. Les habitacions són un luxe asiàtic més d’aquest magnífic resguard. Les cambres es troben al primer pis. Tot just sota nostre, al voltant d’una balconada que dóna al pati de la planta baixa. Bona nit i tapa’t.
English version
English version
Enraptured
by the enchanting atmosphere of our dreamlike palace,
among light of candles, high ceiling chandeliers, surrounded by colourful
carpets, cushions, mosaics, candelabras, damasks and accompanied by the sound
of the 7 jet fountain of the main room on the
ground floor, we rest a while before dinner.
Sitting
around a table laid with a lot of care,
fascinated by a luxury that contrasts with the outside, the shy smiling girl
serves us a comforting and tasty meal of special dishes. Food that is often
part of our daily diet, but that acquires a new dimension in that exotic site
due to the way it has been cooked and seasoned.Vast numbers of tiny plates, displayed in disorder and half stacked, fill
the table as an starter: green beans, pepper and
aubergine, olives, lentils, boiled potatoes and carrots, salad, courgette ….
Our condition of Europeans allows us to enjoy a glass of red wine and,
probably, a much more generous meal than the one most of the Moroccan in Fes
can usually have.
The
main course consists of a delicious “tagim” of chicken with lemon sauce and
some fruit as a final dessert. Nothing really strange for us, but
expecting to find gastronomic oddities that might be difficult for our taste, the result is glorious.
Nothing really weird, but extraordinarily seasoned;
probably, being the seasoning the item that confers the real difference.
After
dinner, a peaceful rest with the help of a comforting gin and tonic in the
terrace on the riad’s top floor, allows us to gaze at the Medina architectural
chaos from above. The narrowness of the streets, through where we walked
by some hours before, now seems even thinner because the houses are so
closed to each other that unable to draw the minimum path among them. Silence and peace in good company under
a starry sky. Everything invites to relax. And when the drink runs out, one
longs for a rest. We need to go to sleep
so that we can set off early
in the morning, but without haste. The rooms are one more Asian luxury of this
magnificent building. The chambers are on the first floor. Just
below us, a large balcony that faces the courtyard of the ground floor. Good night
and sweet dreams.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada